Plánovanie osobných výdavkov a ako na to

Ako si správne naplánovať výdavky a mať ich pod kontrolou? Pripravili sme pre vás základné princípy a rady, ktoré vám pomôžu mať o nich prehľad a vytvárať si cestu k finančnej rezerve a nezávislosti.

Presná evidencia
Pre správne narábanie s osobnými financiami je kľúčové spoznať vaše výdavky. Po obdobie aspoň troch až šesť mesiacov poctivo evidujte všetky položky, na ktoré míňate. Pomôže vám pri tom funkčný mesačný plánovač rozdelený na kategórie, kde si budete značiť všetky fixné a bežné výdavky a získate o nich presný prehľad.

Zredukovanie výdavkov
Ak zistíte, že výdavky prevyšujú vaše príjmy, je potrebné ich zredukovať. Týka sa to kategórie bežných výdavkov, bez ktorých sa buď zaobídete alebo ich nahradíte výhodnejšou alternatívou. Dôležité je mať všetko presne spísané a venovať potrebný čas a kumšt hľadaniu vhodných riešení, z ktorých budete mať v konečnom dôsledku dobrý pocit.

Dlhodobé plánovanie
Keď máte prehľad o vašich výdavkoch, môžete začať plánovať. Ideálne je urobiť si plán na celý rok, vrátane väčších investícií ako je kúpa techniky, školné či dovolenka. Potom prejdite na plánovanie konkrétnych mesiacov, kde si vytvoríte podrobné nákupné zoznamy s presne definovaným rozpočtom. Pri ich dodržiavaní budete milo prekvapení, ako sa vám pedantnosť vráti v podobe finančnej stability a osobnej pohody.

Riziká a nástrahy
Nikdy nenakupujte pod náhlym impulzom, pod vplyvom momentálnej túžby či reklamy. Počkajte, nechajte vašu myseľ vychladnúť a úprimne si zodpovedajte otázky: Naozaj tento produkt/službu nevyhnutne potrebujem? Môžem s kúpou počkať a naplánovať si na ňu rozpočet? Existuje iný, finančne výhodnejší variant tohto produktu/služby?

Desať percent
Ak cítite, že je pre vás ťažké odolať pokušeniam a dodržať váš plán, skúste osvedčené pravidlo desiatich percent. Z hlavného mesačného príjmu preveďte hneď po jeho obdržaní 10 percent na sporiaci účet. Ideálne taký, ku ktorému nemáte debetnú kartu a slúži ako vaša finančná rezerva na nečakané udalosti. Ak budete disciplinovaní, rastúce úspory vás odmenia dobrým pocitom finančnej slobody a bezpečia.


Cesta k finančnej stabilite a nezávislosti je pre každého iná, základné princípy a rady, ktoré sme vám priniesli, vie však aplikovať každý. Stačí odhodlanie a precíznosť a pozitívne zmeny budú prirodzene nasledovať. Veríme, že vám pomôže aj jednoduchý a prehľadný mesačný plánovač výdavkov, ktorý sme pre vás pripravili.



Zdroj: AZ PROPERTY

© 2024 AZ PROPERTY s.r.o – realitná kancelária