Ako vytvoriť oiginálny štýl v každej miestnosti?

Máte všeobecnú predstavu, ako by mala tá-ktorá izba vyzerať, neviete však, ako proces uchopiť a kde začať? Pripravili sme pre vás jednoduché kroky, ktoré vám pomôžu zhmotniť každú víziu do osobitého dizajnu. Sľubujeme, že fungujú!

Zadefinujte svoj zámer

Ak chcete, aby boli funkčnosť estetika a pohodlie v harmónii, toto je kľúčový krok pri plánovaní každej miestnosti. Položte si základné otázky typu: Na čo sa bude táto izba využívať? Koľko miesta na sedenie chcem mať? Koľko úložného priestoru budem potrebovať? Aká energia z nej má vyžarovať? Pre koho bude primárne určená? Aký pocit a atmosféru má navodiť a evokovať? Predstavte si jednotlivé špecifiká a detaily a spíšte ich do zoznamu. Pomôžu vám pri voľbe nábytku, objektov, dekorácií, farebností či štýlov.

Zhromaždite inšpiráciu

Začnite zbierať vizuálne referencie, ktoré sa vám páčia a sú inšpiratívne. Čokoľvek vás zaujme: dizajn, textúry, farby, dekorácie, nápady, drobnosti — naozaj čokoľvek, čo začne vytvárať mozaiku priestoru, po akom túžite. Zamyslite sa pri tom nad tým, aké pocity má váš priestor vyvolávať a akú atmosféru navodzovať? Zadefinujte si slová, ktoré ho vystihujú a spájajte vizuály s nimi. Precíťte, aký štýl vás najviac priťahuje, prípadnme je tých štýlov viac a chceli by ste ich zmixovať?. Inšpiráciu môžete nájsť na pintereste, instagrame, v knihách o dizajne, na youtube, v prírode či vo svojom okolí, blízkom i vzdialenom — architektúra, múzeá a galérie, koncepčné priestory.

Vyberte paletu farieb

Harmónia farebností je pri plánovaní štýlu dôležitá. Vytvára súdržnosť, ktorá sa prelína jednotlivými miestnosťami. Je pri tom dôležité brať do úvahy aj farbu podlahy, ktorá môže byť v danom momente nemenná, ak neplánujete jej výmenu. Pri hľadaní špecifických farieb skúste použiť niektorú z mnohých aplikácií, prípadne sa zamyslite nad oslovením profesionála, ktorý vám pomôže nastaviť paletu farebností na mieru. Výber nábytku a interiérových prvkov bude následne jednoduchý, s veľkou škálou možností fungujúcich v súhre zvolenej farebnosti.

Zvoľte východiskový objekt

Jeden z najužitočnejších tipov, ako začať pri výbere konkrétnych prvkov, je zvoliť si východiskový objekt, ku ktorému budete ladiť ostatné. Je lákavé myslieť si, že výberom vecí, ktoré sa vám páčia, budú tieto automaticky spolu aj harmonicky fungovať. Opak môže byť pravdou — miestnosť plná krásnych kúskov, ktoré sú vo vzájomnom nesúlade. Zadefinovanie si hlavného objektu vám poskytne skvelý východiskový bod pre premyslenú voľbu ostatných prvkov. Môže ním byť aj látka či tapeta, zaujímavý koberec, umelecké dielo či originálny dizajnový solitér. Výber ďalších prvkov k nemu vytvorí prirodzenú harmóniu medzi všetkými kusmi v miestnosti.

Vytvorte si moodboard

Keď ste si zadefinovali štýl, farebnosti a východiskový objekt, môžete začať hľadať konkrétne predmety a spájať ich tak, aby vytvorili vizuálny súlad. Použiť pritom môžete niektorú z mnohých applikácií, ideálne pre desktop. Prípadne si obrázky vytlačiť a vytvoriť fyzický moodboard, aj s prvkami a vzorkami, ktoré ste zhromaždili — vzorky látok, dreva, tapiet, etc. Kľúčom je, aby všetko vyzeralo a pôsobilo harmonicky a vyvážene. Nebojte sa experimentovať, miešať a spájať rôzne prvky, nezabúdajúc však pritom na zvolenú paletu farebností.

Veríme, že vám tieto osvedčené kroky pomôžu začať s tvorením priestoru vašich snov…



Zdroj: AZ PROPERTY


#trendy v byvani #trendy byvanie #inspiracie byvanie #realitna kancelaria Bratislava

© 2024 AZ PROPERTY s.r.o – realitná kancelária