Ako hľadať ideálne nové bývanie?

Nové bývanie predstavuje jednu z významných životných etáp. Je preto dobré si na začiatku stanoviť kritériá, ktoré sú pre vás pri jeho hľadaní kľúčové.

Chcete byt alebo rodinný dom? Koľko zvažujete investovať? Aká je vaša preferovaná lokalita? Aký počet miestností je pre vás optimálny? Akú veľkosť máte v predstavách? Uprednostňujete nový či pôvodný stav? Záleží vám na ekologických riešeniach?

Pripravili sme pre vás zoznam zásadných kritérií, ktoré vám pri hľadaní vášho vytúženého bývania pomôžu ísť tou najlepšou cestou.

Celkový rozpočet
Cena je alfou-omegou a hlavným kritériom, pri ktorom sa kompromisy zväčša robiť nedajú. Málokto disponuje neobmedzeným rozpočtom — maximálnu kúpnu cenu je preto dôležité si zadefinovať ako prvú. Ak rozmýšľate nad nehnuteľnosťou v pôvodnom stave, nezabudnite myslieť aj na financie potrebné na rekonštrukciu.

Byt alebo rodinný dom
Snívate o byte alebo rodinnom dome? Pre aktívneho mestského človeka, ktorý nemá vzťah k domácim prácam spojeným so starostlivosťou o dom a chce si užívať komfort bývania kde je o všetko postarané, je byt ideálnou voľbou. Naopak, kto túži po zveľaďovaní či tvorení vlastného bývania, krásnej záhrade a súkromí, ktoré vlastný pozemok ponúka, je rodinný dom stvorený.

Ideálna lokalita
Jedným z najdôležitejších rozhodnutí je lokalita — voľba ktorej je zásadná a nemenná. Ovplyvní nielen cenu nehnuteľnosti, ale celý životný štýl a vymoženosti s ním súvisiace. Pri výbere je dôležité myslieť na to, čo je pre vás dôležité: životné prostredie, občianska vybavenosť, dostupnosť a spojenie, vzdialenosť do práce či školy, možnosti voľnočasových aktivít.

Optimálna veľkosť
Rozhodnutie o veľkosti bývania je nemeniteľné, treba teda brať do úvahy nielen prítomný okamih, ale uvažovať aj z perspektívy budúcnosti. Je rozdiel hľadať bývanie pre jednotlivca či bezdetný pár, ako mať na zreteli rodinu s deťmi, prípadne uvažovať o trojgeneračnom riešení bývania. Dobre zvážte vaše potreby a nároky, aby ste boli s voľbou aj po čase spokojný.

Dispozičné riešenia
Ak je vašou voľbou už postavená nehnuteľnosť, jej dispozícia bude pravdepodobne predmetom kompromisov. Ak sa rozhodnete pre stavbu vlastného hniezda, môže byť dispozičné riešenie vo vašich rukách, respektíve v rukách architekta ktorý bude váš sen navrhovať. V takom prípade môže byť denná a nočná časť ideálne orientovaná podľa východu a západu slnka, svetelnosti či výhľadov.

Stav nehnuteľnosti
Je rozdiel kúpiť nehnuteľnosť v pôvodnom stave, zrekonštruovanú alebo novostavbu. V starších bytoch môžu byť náklady na energie vyššie v dôsledku centrálneho kúrenia a spoločnej kotolne, treba počítať aj s poplatkami do fondu opráv. Naopak náklady na energiu a údržbu môžu byť v novostavbe podstatne nižšie. Pri pôvodnom stave tiež musíte počítať so životnosťou, nákladmi na renováciu, či potrebné zníženia energetickej náročnosti domu.

Chcete bývať ekologicky
Kde a ako bývame, akú energiu využívame a aká je jej spotreba, ovplyvňuje kvalitu nielen nášho života, ale aj prostredia a nasledujúceho pokolenia. Ekologickosť a udržateľnosť sú témami, ktoré viac a viac rezonujú v spoločnosti. V súčasnosti je preto už prirodzené robiť pri hľadaní bývania uvedomelé rozhodnutia, ktoré môžu navyše priniesť aj pozitívne možnosti financovania v podobe získaných benefitov.

Výhody a nevýhody uvedených kritérií a možnosti tej najlepšej voľby sú vo vašich rukách, rozhodujte sa rozumom i srdcom, aby bolo vaše bývanie naplneným snom.

Zaujal vás náš článok? Ak hľadáte svoje ideálne bývanie, radi vám pomôžeme.
Kontaktujte nás budeme sa tešiť ak nám o vašich predstavách poviete viac.

#predaj nehnutelnosti Bratislava #prenajom nehnutelnosti Bratislava #realitna kancelaria Bratislava

© 2024 AZ PROPERTY s.r.o – realitná kancelária