12 rád ako pripraviť nehnuteľnosť na predaj

Ak ste sa rozhodli predať svoj byt, či dom, už to samo o sebe je veľké rozhodnutie. Tak, ako je veľkou vecou pre vás vzdať sa svojho doterajšieho domova, je to rovnako veľký krok aj pre ľudí, ktorí sa doňho nasťahujú a budú si tu vytvárať svoj nový život.

Preto, ak už ste sa naozaj odhodlali na túto veľkú životnú zmenu, myslite na to, že idete ponúkať iným ľuďom niečo také intímne a dôležité, ako je ich nový domov. A k takémuto kroku je treba vašu nehnuteľnosť naozaj dokonale pripraviť. 

Ešte pred samotnou prezentáciou nehnuteľnosti Vás čaká príprava vášho bytu, či domu s cieľom, aby ste dosiahli čo najrýchlejší predaj za najvyššiu cenu. To chce predsa každý, poviete si. No nie všetci si uvedomujú, koľko náležitostí a drobností to chce, aby bola nehnuteľnosť na obhliadku a úspešný predaj pripravená naozaj. Ide často iba o pár jednoduchých trikov, odporúčaní a zásahov, ktoré môžu zmeniť a vylepšiť prvý dojem z nehnuteľnosti. A o ten pri obhliadke ide. 

Ako teda na to?

Existuje niekoľko zlatých pravidiel, ktorými nič nepokazíte. Naopak, ktoré majú priamy dosah nielen na to, či,ale aj za koľko nehnuteľnosť predáte.

Tu je niekoľko zlatých pravidiel, ktoré vám ako váš partner a sprievodca vo svete nehnuteľností určite odporúčame dodržať:


1. Poriadok je nevyhnutnosť

Taká samozrejmosť, ktorú naozaj pred obhliadkou nehodno zanedbať. Koho by už len lákal neporiadok a špina? Dajte si záležať! Poodkladajte z dosahu všetko zbytočné, povyťahované šaty, štósy papierov, špinavý riad, binecna stole, hračky po zemi, povaľujúce sa knihy, časopisy…. Verte, na to klient naozaj nie je zvedavý, hľadá svoj domov, neprešiel skúmať vnútornosti vášho intímneho života. Umyte okná, dres, kľučky, ideálne je, keď sa všetko bude ligotať, nikde ani smietka prachu, pavučiny…. Nečistota môže odradiť aj akokoľvek nádejného kupca.


2. Menej je viac

Klient určite nepotrebuje vidieť všetok váš nábytok. Naopak! Čím prechodnejšie a vzdušnejšie bude váš byt pôsobiť, tým väčšie šance na predaj. Ak je možnosť, nechajte počas obhliadky v byte iba to najnutnejšie. Priestor bude pôsobiť určite väčšie a prístupnejšie. Okrem toho, tvrdenie, že je lepšie ponúkať byť aj so všetkým zariadením, je len zaužívaný omyl. Drvivá väčšina klientov túži zariadiť si svoje nové hniezdo po svojom…


3. Buď svetlo

Svetlom nikdy nič nepokazíte. Naopak, je žiadúcim a dôležitým faktorom, ktorý priam zvyšuje cenu nehnuteľnosti. Nikto netúži bývať v tmavých kuticiach, ľudí skrátka slnečný svit priťahuje. Otvorte žalúzie, odhrňte závesy, vpustite slnko dnu. Ak je tá možnosť, dohodnite si čas obhliadky na hodinu, kedy je u vás najviac slniečka. Ak je to možné iba večer, zažnite čo najviac lámp, neváhajte použiť sviečky, ktoré navodzujú romantiku…


4. Nech všetko funguje

Uvítať záujemcu v byte, kde zostávajú kľučky v rukách, opadáva strop, odlepujú sa tapety a kvapká kohútik, by bolo veľmi hlúpe. Nezanedbajte maličkosti, ktoré si môže klient všimnúť. Vystierkujte, omietnite, prilepte, čo treba, nech žiarovky svietia, rolety fungujú! Ak máte čas, ideálne je pred predajom nehnuteľnosť čerstvo vymaľovať.


5. S farbami opatrne

Sto ľudí, sto chutí. Každý máme iný vkus, no vo všeobecnosti sa dá tvrdiť, že príliš bláznivé a divoké kombinácie agresívnych farieb potenciálnych kupcov skôr vystrašia, ako pritiahnu. Či už sa to týka stien, alebo doplnkov. S farbami preto skôr uvážlivo a opatrne. Okrem príliš krikľavých kreácií ľudia neobľubujú ani tmavé a pochmúrne priestory. Ide predsa o budúci domov…


6. Kvetom zachránite všetko

A to doslova. Niet príťažlivejšej dekorácie v domácnosti, ako je živý kvet. Či už rezaný vo vkusnej váze, alebo zeleň v kvetináči, doslova rozžiari každý priestor. Navodzuje atmosféru tepla, pohody, skutočného domova, a je cennejší ako akýkoľvek značkový doplnok.


7. Nebuďte príliš osobní

Je pochopiteľné, že každý sa rád obklopuje fotografiami najbližších, osobnými predmetmi, spomienkami, no do prezentácie nehnuteľnosti budúcemu kupcovi sa familiárne veci veľmi nehodia. Neprišiel obdivovať váš život. Naopak, vyberá si priestory, kde by si mal dokázať predstaviť svojbudúci život, a vaše osobné predmety by ho pri tom mohli skôr rušiť. Takže fotografie, diplomy, amulety a magnetky do šuflíkov, a s láskou ich opäť vytiahnite po obhliadke.  


8. Čo je vonku, sa počíta

Nezabúdajte na vonkajšie priestory. Chodba, vchod, prístupová cesta, okolie, predzáhradka, či v prípade rodinného domu pozemok – to všetko si takisto zaslúži pozornosť. Veď práve tieto priestory spoluvytvárajú úplne prvý dojem potencionálneho kupca. Upravené záhony bez smetí, čisté chodby i rohožka, to všetko je smerodajná vizitka, ktorá záujemcovi veľa napovie a môže ho v mnohom ovplyvniť.


9. Aj nos sa rozhoduje

Ak ste aj všetko dokonale vypulírovali, opravili, prestavali, vymaľovali, no zabudli ste na arómy vo vašom byte, robíte veľkú chybu. Každý domov musí v prvom rade voňať, a ak klienta už pri vchode ovalí do nosa čosi nepríjemné, prehrali ste. Určite vyvetrajte, zbavte sa všetkých potenciálnych zdrojov zápachu /vrátane smetí, psích misiek a pelieškov/ a prevoňajte priestory niečím príjemným, no nenásilným.


10. Dve srdcia domácnosti

Venujte osobitú pozornosť dvom mimoriadne obľúbeným častiam domácnosti: kúpeľni a kuchyni. Kuchyňa je srdcom domova, má tu byť útulne, čisto, tu sa vytvára tá pravá pohoda a teplo rodiny. Kúpeľňa je zasa oázou, kam sa každý občas potrebuje utiahnuť. Nech sa ligoce, vonia, dbajte aj na pekné uteráky, podložku, či kvet… Obom priestorom bude návšteva určite venovať mimoriadnu pozornosť.


11. Pozor na kostlivcov

Ak ste na to náhodou zabudli, vašimi sú aj pivnica a povala! Keď ste tam už celé roky neboli, určite tam pred obhliadkou nakuknite. Aby vás počas návštevy neprekvapil nejaký kostlivec, nespadlo vám niečo na hlavu, skrátka, aby bolo aj v týchto odľahlejších miestach všetko na poriadku, čisté a fungovalo, ako má.


12. Pretrhnite citové puto

A napokon posledná dobrá rada, trochu z iného súdku. Mohli ste milovať váš domov akokoľvek, a bývať v ňom celé dlhé roky, pred predajom sa jednoducho zmierte s tým, že jedna éra sa definitívne končí. Napokon, ide predsa „iba“ o vec, ktorú chcete čo najúspešnejšie predať…


Odporučenie na záver

Ak chcete mať vašu nehnuteľnosť tip top pripravenú na úspešný predaj, neváhajte poradiť sa s realitnými odborníkmi, ktorí sa s vami podelia o roky skúseností na tomto poli. Cenné je už len to, že sa na váš domov pozrie niekto nezainteresovaný, a upozorní vás novým pohľadom na drobnosti, ktoré vy za tie roky už možno ani nevnímate.

Nezabudnite, že pri predaji sa skrátka treba emočne odosobniť a myslieť na jediné: ponúkate vašu nehnuteľnosť niekomu, kto hľadá nový domov. Pri obhliadke by si mal preto vedieť čo najvernejšie predstaviť svoj budúci život v priestoroch, z ktorých naňho má sálať pohoda, čistota, vkus…. skrátka že tu už čoskoro môže byť doma!


Zvažujete predaj?
Využite naše služby.

© 2024 AZ PROPERTY s.r.o – realitná kancelária