Kedy by ste mali znížiť cenu vašej nehnuteľnosti?

Máte v ponuke nehnuteľnosť, ktorá sa nepredáva? Môže tak byť z mnohých dôvodov, ktoré nemôžete ovplyvniť, ako napríklad dispozície vášho domu či chýbajúca garáž. Existuje však jeden faktor, ktorý máte pod úplnou kontrolou: cena vašej nehnuteľnosti.

Aj keď by ste chceli za svoj dom či byt získať tú najlepšiu cenu, odporúčame vám zvážiť dôvody, prečo znížiť predajnú hodnotu v ten správny čas.

Záujemcov o vašu nehnuteľnosť je málo

Najväčší záujem o nehnuteľnosť je hneď po jej uvedení na trh, kupujúci chcú získať vysnívaný nový domov skôr, ako ich predbehne niekto iný. Ak vás však realitný konzultant informuje, že o obhliadku vášho domu či bytu malo záujem menej ľudí ako v prípade iných nehnuteľností vo vašej lokalite, môže to byť znamenie, že sa kupujúcim zdá príliš drahý.

Máte veľa záujemcov, ale žiadne ponuky

Ak vašim domovom prešlo vyše desiatky potenciálnych kupcov a ani jeden neprejavil vážny záujem a neprišiel s ponukou, niečo nie je v poriadku. Môže to ukazovať, že vaša nehnuteľnosť nemusí byť až taká lákavá komodita, ako ste dúfali. Ak je cena príliš vysoká, môže kupujúcich odradiť.

Vaša nehnuteľnosť je na trhu dlhšie ako jej podobné

Opýtajte sa vášho realitného makléra na priemerný počet dní, za ktoré sa zvyčajne zrealizuje predaj nehnuteľností porovnateľných s tou vašou. Ak je v ponuke príliš dlho, kupujúci môžu nadobudnúť pocit, že s ňou nie je niečo v poriadku, čo môže predaj ešte viac oddialiť. Zvážte zníženie ceny, môže to proces predaja urýchliť.

Predaj potrebujete zrealizovať do určitého termínu

Ak potrebujete nehnuteľnosť predať rýchlo, napríklad z dôvodu zmeny zamestnania či viazanej kúpy vášho nového domova, záujem kupujúcich môžete aktivovať znížením ceny. Ak bude váš dom či byt o niečo lacnejší ako porovnateľné domy vo vašej oblasti, jeho predaj to môže značne urýchliť.

Nechcete robiť potrebné vylepšenia stavu nehnuteľnosti

Možno nemáte čas alebo prostriedky na novú maľovku či potrebné interiérové úpravy, ktoré by pomohli pri predaji. Keď je váš dom či byt na trhu dlhšie ako porovnateľné nehnuteľnosti v lepšom stave, je čas zamyslieť sa. Kupujúci prirodzene očakávajú, že za nehnuteľnosť, ktorá nevyzerá tak dobre ako ostatné, zaplatia menej.

Situácia na trhu s nehnuteľnosťami sa zmenila

Ak prešli týždne bez záujmu a ponúk na kúpu, môže to byť ukazovateľ, že trh s nehnuteľnosťami prechádza zmenou. Ak ponuka nehnuteľností prevyšuje dopyt alebo je stagnácia trhu v dôsledku celospoločenskej situácie, je čas zvážiť zníženie ceny. Môže vám to pomôcť predať nehnuteľnosť skôr, ako bude pokles trhovej ceny ešte nižší a nezáujem kupujúcich vyšší.

Kedy je najlepší čas znížiť cenu vašej nehnuteľnosti?

Ak máte indície, že by ste mali znížiť cenu svojho domu či bytu, mali by ste tak urobiť do dvoch týždňov od jeho prvého uvedenia na trhu s nehnuteľnosťami. Čím dlhšie je váš dom na trhu, tým viac kupujúcich bude špekulovať, prečo sa nepredal. Dlhý čas na trhu sa budú snažiť využiť ako vyjednávaciu taktiku na zníženie ponúk a dostať vás do neželanej situácie, kedy nebudete mať cenu vašej nehnuteľnosti pod kontrolou vy.

Rada na záver

Majte na pamäti, že predajnú cenu vašej nehnuteľnosti neurčuje koľko peňazí potrebujete, ale koľko je kupujúci ochotný minúť vnímajúc jej trhovú hodnotu.

Zaujal vás náš článok? S úspešným predajom nehnuteľnosti pomôžeme aj vám.
Kontaktujte nás
radi vám povieme viac.

© 2024 AZ PROPERTY s.r.o – realitná kancelária