Trendy interiérového dizajnu v roku 2023

Aké sú najvýraznejšie dizajnové trendy v tomto roku? Prichádza nová vlna estetiky smerom k odvážnejším a farebnejším interiérom, ktorá reflektuje túžbu po radosti a odviazanosti. Čistý minimalizmus s bielymi stenami ustupuje do úzadia náladovým farebným paletám, tapetám s potlačou a originálnym textúram. Moderný a tradičný dizajn sa vracia tento rok na piedestál.

Opulentná farebnosť
Od monochromatickej farby až po ladené sýte palety, farebnosť v rôznych podobách sa dostáva do centra pozornosti. I keď nadčasové biele steny nikdy úplne nevyjdú z módy, ľudia budú vnášať do svojho domova viac útulnosti v podobe maľovaných zákutí, náladových tapiet, výrazných teplých tónov a bohatého farebného čalúnenia. Nastal čas vytvoriť si doma všeobjímajúcu náladu…

Biofilný dizajn
Zvýraznenie ľudského spojenia s prírodou a životným prostredím predstavuje biofilný dizajn. Tento rok bude jedným z hlavných interiérových trendov. Žijeme v meniacom sa a chaotickom svete, úžasná sila prírody nám pomôže vniesť do domovov a pracovných priestorov harmonizujúcu energiu. Najjednoduchší spôsob je priniesť do interiéru zeleň, drevo, kožu či kamene. Organické tóny, textúry a tvary kopírujúce čo môžete nájsť v prírode dodajú vášmu priestoru teplo a zen.

Oblúky a krivky
Vnútorné oblúky budú zjemňovať tvrdé hrany, ktoré posledné roky dominovali. Tento rok je o krásnych a súvislých krivkách miesto moderných rovných línií. Pri renovovaní môžete oblúky použiť ako motív pri zdobení, alebo nimi vytvarovať okná a dvere. Pre okamžitý efekt skúste do interiéru pridať oblúkové zrkadlá alebo zakrivené prvky, aby ste dosiahli želaný vzhľad a dojem.

Dekadentné detaily
Od lustrov ako vintage krištáľ až po nábytok v štýle zamat so strapcami — do popredia sa dostávajú tradičnejšie siluety a prepracované detaily. Opulentnosť v štýle art deco v podobe zdobených detailov, bohatých drevených tónov a grandióznych stylingov okien je na obzore. Ak túžite po zmene z obohratého minimalizmu, toto je parádny začiatok!

Sochársky nábytok
Kypré a zaoblené pohovky alebo stoly a stoličky v umeleckých tvarosloviach – tento trend sa týka nábytku, ktorého funkčnosť presahuje do abstraktného umenia. Možno ho nájsť v materiáloch ako mramor, sklo, kov či drevo, až po plast a čalúnenie. Či chcete vymeniť kus nábytku alebo prerobiť celú miestnosť, sochárske objekty určite zaujmú a vytvoria želaný efekt.

Náladové odtiene
Bez ohľadu na to, aký je váš preferovaný štýl, vás v tomto roku neobíde estetika dizajnu s dominanciou náladových odtieňov. Neutrálne interiéry sú síce obľúbené, dizajnéri však namáčajú svoje štetce do výraznejších odtieňov, ktoré viditeľne menia atmosféru. Nové odtiene môžu do vášho priestoru vniesť zaujímavý kontrast napríklad tým, že umožnia svetlejším prvkom vyniknúť. Nábytok, umelecké diela a ozdoby tak ožijú a dostanú sa do centra pozornosti.

Tradičný dizajn
Po rokoch čistého minimalizmu sa kyvadlo vydáva opačným smerom. Tradičný dizajn predstavuje pomalý, avšak viditeľný návrat v podobe zdobeného dreva a líšt, vintage objektov, romantických siluet, sýtych farieb a hravosti so vzormi. Dôraz je kladený na vrúcnosť, pohostinnosť a pohodlie — à la aktualizovaný vzhľad obývacej izby milovanej babičky.

Zaujímavá asymetria
Snáď najjednoduchší spôsob, ako urobiť váš domov v tomto roku trendovým je vniesť doň dávku asymetrie. Skúste to s “nesprávne” zladeným sedením či zmiešaním rôznych štýlov nábytku a dekorácií. Obzvlášť originálne je mixovanie moderného a nekonvenčného s tradičnejšími kúskami a doplnkami. Zbohom zladené nábytkové zostavy, dajte priestor vašej fantázii!

Výrazné kamene
Prírodný kameň v interiéri bude tento rok oveľa odvážnejší — travertín, mastenec, riečny kameň, čadič a mramor vo všetkých odtieňoch, kresbách, farbách. Túžba po originalite nadobúda tvar v podobe odvážnych organických prevedení. Nielen tardične v kuchyni, výrazný prírodný kameň v podobe stolíkov, dosiek a objektov môže vytvoriť ústredný bod v každej miestnosti, vnesúc do nej nádych jedinečnosti.

Zmiešané éry
Niektoré z najpôsobivejších priestorov budú tie, ktoré s ľahkosťou skombinujú prvky z viacerých období, štýlov a miest. Koncept vytvorenia priestoru, ktorý vyzerá akoby sa vyvíjal v priebehu mnohých rokov, bude v roku 2023 výrazne viditeľný. Tento trend sa hodí na použitie vysoko aj nízko rozpočtových vintage dizajnov, interiérové objekty môžete hľadať v starožitníctvach, aukciách aj bazároch.

Hra vzorov
Máme pred sebou žiarivú a hravú budúcnosť! Zásadným motívom v roku 2023 je priniesť jas do našich domovov. Či cez výrazné tapety alebo vzorované textílie, tento trend miestnosť okamžite oživí a dodá jej osobitosť. Pre radikálny efekt skúste vzorovaný čalúnený nábytok či zdobenie stien potlačami s pruhmi, kvetinovými zvormi či zvieracími motívmi. Pre efekt, ktorý nie je zásadný, zvoľte zábavné vzorované vankúše, ktoré sa hodia k vašej estetike a nálade.

Kraľovanie minimalizmu zdá sa odznieva, zlákala aj vás radikálna interiérová zmena vášho domova?

Zdroj: AZ PROPERTY

© 2024 AZ PROPERTY s.r.o – realitná kancelária