Pripravte vašu záhradu na jar

Jar je takmer tu! Najvyšší čas na odzimovanie záhrady a jej prípravu na nové obdobie. Radi by sme sa s vami podelili o naše tipy na jarné upratovanie a výsadbu.

Hrabanie lístia
Ak ste lístie nepohrabali pred zimou, je čas urobiť tak pred začiatkom jari. Pripravíte pôdu na sezónu, zároveň predídete chorobám rastlín spôsobených plesňou.

Rýľovanie záhrady
Nestihli ste zrýľovať záhony na jeseň? Je vhodná doba urobiť tak teraz. Ak máte v pláne zväčšiť vašu súčasnú záhradu, môžete zrýľovať zvolenú nevysadenú plochu.

Posyp popolom
Máte krb či ohnisko — popol z dreva nezahadzujte, je perfektným prírodným prostriedkom skvalitňovania pôdy. Znižuje jej kyslosť a obsahuje nevyhnutné živiny, ktoré rastliny využijú k zdravému rastu.

Rez ovocných stromov
Stromy je dobré strihať vo vegetatívnom spánku, aby neplakali miazgu. Ak ste tak ešte neurobili, je najvyšší čas — orežte ich odstránením bočných výhonkov, stopy po reze by mali byť čo najmenšie.

Počkajte s burinou
Dajte na záhony čerstvý kompost, nechajte však prírodu, aby vám ukázala čo sa vrátilo a čo treba zasiať. Akonáhle sa pôda zazelenie a odhalí, čo prežilo zimu, môžete sa pustiť do trhania buriny a následnej výsadby.

Vysádzanie letničiek
Ak máte skleník, je vhodný čas začať s výsevom prvých kvitnúcich rastlín. Vyberte si tie, ktoré potrebujú na pestovanie dlhšiu dobu, zasaďte ich do kvetináčov a keď uvidíte vyrastať korienky môžete rastliny zasadiť do pôdy.

Trvalky a pôvodné výsadby
Viacročné a pôvodné rastliny sa nielen ľahko udržiavajú, ale možno ich vysadiť aj skôr v sezóne. Benefitom je, že poskytujú dodatočnú podporu ekosystému záhrady.

Vysádzanie zeleniny
Môžete sa pustiť do výsadby plodín, ktoré majú dlhú vegetačnú dobu. Ako napríklad paradajky a paprika, ktoré by bez predpestovania (doma) nedozreli.

Nové stromy
S výsadbou ovocných stromov môžete začať aj počas vegetačného pokoja. Dôležité je poznať pôdu a klímu na vašej záhrade, nakoľko niektoré stromy sú náročnejšie na pestovanie.

Ochrana rastlín
Jarné slniečko je zubaté, citlivejšie rastlinky preto chráňte pred poškodením, napríklad slamou. Ak niektoré vysadené rastliny naopak predčasne vyklíčia, príčinou bude vyššia teplota a pomôže im presťahovanie na suchšie miesto.

Odporúčanie na záver
Buďte zvedavý/á. Nebojte sa zlyhania, oddajte sa procesu tvorenia záhrady, snívajte—plánujte—očakávajte. Je toho toľko, čo sa môžete v procese naučiť. Či máte veľkú záhradu alebo len pár črepníkov či riadkov, začnite tam, kde ste a tvorte s radosťou.

Veríme, že vám tieto rady padnú na úrodnú pôdu — my sa už tešíme na čas duševného oddychu strávený na našich záhradkách.

Zdroj: AZ PROPERTY

#zahrada #pripravit zahradu na jar #inspiracie zahrada #jar je tu #jarne upratovanie #realitna kancelaria Bratislava

© 2024 AZ PROPERTY s.r.o – realitná kancelária