7 možných chýb pri predaji vašej nehnuteľnosti

Chcete predať vašu nehnuteľnosť, ktorá má vysokú trhovú hodnotu? Treba si uvedomiť, že proces predaja si vyžaduje veľa času, úsilia a stretegického uvažovania. Je preto dobré hneď na začiatku vytvoriť optimálne podmienky, aby sa proces úspešne zavŕšil najlepším možným výsledkom. Hlavným cieľom každého predávajúceho je, prirodzene, predaj s vysokým ziskom v čo najrýchlejšom čase. Nie je však nezvyčajné, že nehnuteľnosť môže na kupcu čakať mesiace alebo byť predaná výrazne pod cenu. Príčin môže byť viac, ak sa vyhnete tým najčastejším, môžete maximalizovať zisky a nehnuteľnosť rýchlejšie predať.

Chyba 1: Predaj domu na vlastnú päsť

Rozhodnete sa predať nehnuteľnosť sami, v dobrej viere, že ušetríte poplatky spojené so spoluprácou s profesionálnou realitnou kanceláriou. Bez znalosti trhu môže byť ťažké vedieť, kde začať. Uverejníte online inzerát a budete čakať, že sa vám ozvú záujemcovia. V priebehu dňa vám zavolá veľa realitných maklérov, ktorí vás budú prehovárať, aby ste predaj zverili práve im. Záujemca pravdepodobne žiadny — tí hľadajú ponuky na špeciálnych webstránkach, kam majiteľ častokrát ani nemôže zverejniť inzerát. Možný výsledok je mnoho sľubov od realitných maklérov, avšak žiadny reálny záujemca. Predaj domu vás môže stáť viac času a úsilia, aj menší výnos, ako keby ste si najali realitnú kanceláriu.

Chyba 2: Nevhodný realitný maklér

Ak si najmete realitného makléra, ktorý nejedná vo vašom najlepšom záujme, môže to predaj vašej nehnuteľnosti sabotovať rovnako vážne ako predaj na vlastnú päsť. Nevhodný maklér môže odporučiť zlú cenotvorbu, zabezpečiť nedostatočnú promo kampaň či zle odprezentovať vašu nehnuteľnosť. Je preto dobré urobiť si na začiatku malý prieskum trhu a rozhodnúť sa pre osvedčenú realitnú kanceláriu, ktorá si získa vašu dôveru. Mali by ste brať do úvahy dĺžku jej pôsobenia na slovenskom trhu realít, aká je jej ponuka a prezentácia nehnuteľností, referencie klientov, lokalita jej pôsobenia, aké portfólio služieb ponúka, ako na vás pôsobí jej celková sebaprezentácia. Ak sa neviete hneď rozhodnúť, urobte si zoznam top 3 a dohodnite si stretnutie s každou z nich. Rozhodnutie, komu zveríte vašu nehnuteľnosť do rúk, potom urobíte ľahko.

Chyba 3: Správne stanovenie ceny

Ak dáte predajnú cenu príliš nízko, prerobíte, ak príliš vysoko, môžete prerobiť tiež. Príliš vysoká cena vašej nehnuteľnosti sa môže vypomstiť znížením počtu záujemcov o kúpu, či spôsobiť úplný nezáujem. Následné výrazné zlacnenie nie je také jednoduché — môže vzbudiť nedôveru a otázky, prečo nehnuteľnosť nikto nechcel kúpiť. Skúsený realitný maklér vám vďaka svojim znalostiam trhu s realitami pomôže nastaviť vhodnú cenu vašej nehnuteľnosti. V niektorých prípadoch môže byť výhodnejšie stanoviť cenu nižšie, ako si myslíte, že je jej aktuálna hodnota. Na trhu to môže stimulovať záujem medzi kupujúcimi a vo finále získať výhodnú vyššiu ponuku.

Chyba 4: Žiadúca prezentácia nehnuteľnosti

Pred uvedením na trh s realitami je nehnuteľnosť vhodné dobre pripraviť, aby bol dojem čo najlepší. Podcenenie tohto strategického kroku môže dramaticky znížiť záujem kupujúcich, či viesť k sklamaniu, keď vašu pekne nafotenú nehnuteľnosť uvidia naživo. Je preto dobré venovať dostatočnú pozornosť reprezentatívnej príprave vašej nehnuteľnosti na obhliadky. S týmto krokom, ktorý sa odborne nazýva aj home staging, vám dobrá realitná kancelária či skúsený maklér bude vedieť pomôcť. Záujemcovia si kupujú nielen nehnuteľnosť, ale aj prvý dojem či životný štýl. Estetická úprava nehnuteľnosti im pomôže predstaviť si váš byt či dom ako svoj domov snov.

Chyba 5: Efektívne promo nehnuteľnosti

Marketing predaja a cielená komunikácia sú jednými zo základných stratégií úspešného predaja. Čím viac ľudí sa o vašej nehnuteľnosti dozvie, tým vyššia je šanca ju čo najlepšie predať. Dobre zvolená stratégia a voľba predajných kanálov je preto kľúčová. Pre vás, ako majiteľa, sú však možnosti promovania obmedzené. Mnohé realitné platformy vám, ak nie ste certifikovaný profesionál, inzerát na stránku nedovolia ani vložiť. Ak chcete osloviť čo najširšie spektrum potenciálnych záujemcov, potrebujete využiť efektívne marketingové metódy, zabezpečiť profesionálne nafotenie a editovanie fotografií či virtuálnu prehliadku nehnuteľnosti. Vaša realitná kancelária vám pomôže nielen s tým, ale aj s marketingom na sociálnych sieťach, aby sa o vašej nehnuteľnosti dozvedelo čo najviac potenciálnych kupcov.

Chyba 6: Strategické obhliadky

Ak chcete vašu nehnuteľnosť predať čo najvýhodnejšie, obhliadka je rozhodujúcim faktorom, ktorý má stanovené pravidlá úspechu. Pretože sa snažíte osloviť širokú škálu potenciálnych kupcov, flexibilita a vhodná stratégia sú veľmi dôležité. Nehnuteľnosť treba nielen dobre pripraviť, ale aj výborne odprezentovať, a samozrejme, dokonale ovládať umenie vyjednávania so záujemcami. Veľmi dôležité je v tejto fáze vedieť selektovať aj potenciálnych kupcov, nie každý, kto sa za záujemcu vydáva, ním aj v skutočnosti je. V najhoršom prípade riskujete vykradnutie vašej nehnuteľnosti, v tom lepšom stratu vzácneho času. Pomoc profesionálneho realitného konzultanta je v tomto procese kľúčová.

Chyba 7: Zmluvy a drobné písmo

Predaj nehnuteľnosti môže byť únavný aj pokiaľ ide o právnu a finančnú stránku veci. Určite neodporúčame zmluvy stiahnuté z internetu či pomoc právnika, ktorý sa nešpecializuje na realitné právo, zásadné sú aj vedomosti ohľadom bezpečného prevodu peňazí. Jednou z najzávažnejších chýb, ktoré môžete urobiť, je tiež nečítanie drobných písmen na kúpnej zmluve. Po podpísaní tohto právneho dokumentu musíte dodržiavať všetky jeho zmluvné podmienky. Bez toho, aby ste o tom mali znalosť, môžete napríklad súhlasiť s financovaním ďalších opráv alebo vzdaním sa domácich zariadení. Pred podpisom kúpnych dokumentov je preto dôležité dôkladne si ich prečítať a prejsť ich s právnym zástupcom, špecialistom na realitné právo.

Naše odporúčanie

Predaj nehnuteľnosti môže byť menej stresujúci, dokonca pozitívne zážitkový proces, ak máte na svojej strane profesionálnu realitnú kanceláriu a skúseného realitného konzultanta. Pomôže vám vyhnúť sa zmieneným úskaliam a prevedie vás jednotlivými etapami procesu až k želanému koncu — úspešnému predaju vašej nehnuteľnosti, s najvyšším možným ziskom v čo najrýchlejšom čase.


Zaujal vás náš článok? S profesionálnym predajom nehnuteľnosti pomôžeme aj vám.
Kontaktujte nás radi vám povieme viac.

© 2024 AZ PROPERTY s.r.o – realitná kancelária